Bio

Alfred Lagarde | 2 april 1948 – 1 januari 1998

Rock and roll is better than music

Alfred Lagarde wordt op 2 april 1948 geboren als Alfred van der Garde, in Groningen. Zijn vader werkt in een productiestudio, waar onder meer hoorspelen worden opgenomen. Alfred is 17 als hij als journalist gaat werken voor het AVRO-programma ‘Minjon’ – destijds een kweekvijver voor talent. Later wordt hij ‘junior reporter’ voor de KRO.


In 1971 begint hij bij Radio Noordzee Internationaal (RNI), waar hij het programma ‘Espresso’ presenteert. Hij gebruikt Johnny Pearsons ‘Sleepy shores’ als tune. Alfred werkt niet langer dan een jaar op het radioschip ‘MEBO II’, maar werkt aan land wel mee met opgenomen programma’s vanuit de studio’s in het Strengholt complex in Naarden.


Vanaf 1973 is Alfred Lagarde in dienst van de VARA. Op 6 januari 1976 presenteert hij op Hilversum III de eerste aflevering van ‘Betonuur’, vanaf dat moment elke dinsdagmiddag tussen 17.00 en 18.00 uur te beluisteren. VARA’s ‘Betonuur’ wordt voornamelijk gevuld met rock en hardrock. Hij draait veel vernieuwende muziek en het programma is een succes. Naast ‘Betonuur’ presenteert hij ook het programma ‘Groot Licht’.

Alfred is ook als producer actief, hij produceert verschillende platen, waaronder deze:

1978 Speedtwins – ‘It’s more fun to compete’
1979 Vitesse – ‘Rock invader’
1980 Vandale – ‘Wij zijn Vandale’
1982 Bodine – ‘Bold as brass’
1983 Highway Chile – ‘Storybook heroes’
1984 Highway Chile – ‘For the wild and lonely’

1976 – Alfred werkt als acteur mee aan ‘Sesamstraat’: hij is de stem van ‘TeeVee Monster’.


1978 – Release van de LP ’16 Harde van Lagarde’ (Basart Goldstar, met op de hoes het nummer GSC 55070, terwijl op de plaat het nummer GSL 25070 prijkt). Het hoofd van Alfred Lagarde staat – als een soort Dracula – prominent op de hoes. De plaat werd uitgegeven in samenwerking met de Hitkrant. Het valt te betwijfelen of Alfred Lagarde zelf de plaat heeft samengesteld. Waarschijnlijk zat Basart in zijn maag met een niet goed lopende hardrock-verzamel-LP en wist de maatschappij de restanten via een deal met de Hitkrant alsnog op deze manier te slijten. **

1979 – Release van de dubbel LP ‘Beton’ (vrij naar de naam van Alfreds VARA Radioprogramma).


In 1982 vertrekt Alfred bij de VARA en gaat hij voor Veronica werken. Daar presenteert hij o.a. Radio Romantica op Radio 5, samen met seksuologe Mària Schopman (over liefde, sex en romantiek, tot 1994), Countdown Café (waarin bands worden geinterviewd en livemuziek te horen is – op Hilversum III, en later Radio 3), o.a. met Annette van Trigt, Kees Baars en Francis Dix, ‘Oh Wat een Nacht’ (Radio 3), en ‘Pop Ballads VSOP’ (ook in de nacht). Daarnaast spreekt hij alle ledenwerfspotjes in. ‘Veronica is jong, snel en wild – dat wil jij toch ook?’


In datzelfde jaar brengt Alfred onder het pseudoniem Johnny Camaro met een zwaar Surinaams accent de single ‘Oh darling, dans nog één keer met mij’ uit. Later verschijnen van Johnny Camaro ook ‘Polonaise Hollandaise’, ‘Want we gaan weer dansen’ (met Olga Lawina), ‘De bonte was van de familie’, ‘Een beetje’, ‘Ik ben de weg kwijt’ (cover van Lou Reeds ‘Walk on the wild side’) en natuurlijk ‘Don’t worry, be happy’.

In 1986 is Alfred Lagarde ’s nachts tussen 00.00 uur en 03.00 uur te horen op Radio Europa.*

In de periode 1987 – 1989 presenteert hij samen met Simone Walraven het jongerenprogramma ‘Schoolplein’.

1988 – Als ‘Johnny Camaro’ neemt Alfred de single ‘Don’t worry, be happy’ op, een cover van de hit van Bobby McFerrin. De opbrengst van de single gaat naar de anti-apartheidsbeweging.
In datzelfde jaar spreekt hij de stem van Tito in voor de Nederlandstalige versie van de Disney tekenfilm ‘Oliver & Co’. Later zal hij zijn stem lenen aan meer Disney films:
‘De kleine zeemeermin’ (1989) – Gruwel en Griezel
‘The lion king (1994)
‘Timon & Pumba’ (TV serie, 1995) – Banzai

In 1989 wordt Alfred ‘de stem van Veronica’ – hij spreekt alle jingles en promo’s in. Daarnaast is zijn stem te horen in talrijke radio- en televisiecommercials. Als Veronica commercieel gaat, presenteert hij ‘Big Al’s Nite Flite’, op Kink FM. Alfred leverde een belangrijke bijdrage aan het ontstaan en de ontwikkeling van Kink FM – in zijn woorden: ‘for the love of music’.


In 1995 is Alfred de eerste radio-dj die het talent van de Haagse zangeres Anouk opmerkt. Hij mixt enkele demo’s van haar.

1997 – Alfred Lagarde speelt zichzelf in de film ‘Vet heftig’, over de lotgevallen van het gabbergroepje ‘Hakkuhbar’.

Op donderdag 1 januari 1998 overlijdt Alfred aan een hersenbloeding. Vlak daarvoor heeft hij het nieuwe jinglepakket voor Veronica FM ingesproken. Veronica besluit als eerbetoon aan Alfred, de door hem ingesproken jingles te blijven gebruiken. Later maakt men zelfs nieuwe jingles door diverse fragmenten van door hem ingesproken teksten te combineren.


Alfred Lagarde mocht een aantal grootheden in de rock-scene tot zijn vrienden rekenen, bijvoorbeeld ook Toto. Op woensdag 7 januari 1998 brengen de Golden Earring, Anouk, de Dijk, Saskia, Adje Vandenberg, Rowwen Heze, Jules Deelder en Mother’s Finest in het Haagse Asta-theater een muzikaal eerbetoon aan de man die zich als geen ander heeft ingezet voor de Nederlandse popmuziek: ‘A tribute to Alfred Lagarde’. Adje Vandenberg zegt op het feest dat Alfred nu een penthouse heeft in de hemel en dat de buren nu al gek van hem worden.

De Marconi Award voor de Radioman van 1998 gaat postuum naar Alfred Lagarde.

In 1999 overhandigt Alfreds zoon Kim een Lifetime Achievement Award aan Toto.

In de nacht van 1 op 2 januari 2001 herdenkt Kink FM ‘Big bad motherfuckin’ Al’ met een speciale en eenmalige ‘Big Al’s Nite Flite’, gevuld met fragmenten uit Countdown Café, gesprekken met collega’s en vrienden, en zijn favoriete nummers.

Alfred Lagarde is begraven op Begraafplaats Westduin in Den Haag.


* Europa Radio was een tijdelijk samenwerkingsverband van de Veronica Omroep Organisatie, NOS en Europa Television tijdens de Firato van 1986. Het station was te beluisteren via de sateliet van woensdag 27 augustus 1986 tot en met zondag 7 september 1987 en via een zwakke 10 Watt FM zender op de Firato (95,2 Mhz). Daarnaast werd het signaal via diverse kabelnetwerken in Nederland doorgegeven. Radio Rijnmond zond Radio Europa uit via 93.4 Mhz buiten de eigen uitzenduren. Het gebruikte format werd ‘Adult Contemporary Hit Radio’ genoemd, veel muziek, veel nieuws, dag en nacht.

** Bron: Soundscapes Zeezender discografie

Deze biografie is gebaseerd op gegevens over Alfred Lagarde op Internet. Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom via maarten@bigbadal.nl